Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie

Echt luisteren – 13 tips

De belangrijkste gift die je een stervende kunt doen, is te luisteren. Want naast goede lichamelijk zorg en pijnbestrijding heeft de stervende zogenaamde behoeften van de ziel zoals zich emotioneel veilig voelen, zich gezien en gehoord te weten, erkend en geaccepteerd te worden. Hoe creëer je nu zo’n bedding, een ‘sacred space’? Door echt te luisteren.

 1. Zet uw telefoon op stil en leg hem uit het zicht. Het is een eerste praktische tip. Uit onderzoek van de universiteit van Essex blijkt dat zelfs de aanwezigheid van een telefoon op tafel er al voor zorgt dat wij ons minder verbonden voelen.
 2. Zit aan het sterfbed, laat uw ogen zacht worden. Ontspan en wees jezelf.
 3. Grond uzelf door uw voeten stevig contact te laten maken met de vloer en maak ruimte in uzelf. Het helpt om aanwezig te zijn en ontvankelijk voor wat er ís.
 4. Zorg voor een rustige, diepe ademhaling. Heel natuurlijk, heel eigen. U hoeft niets te forceren.
 5. Wees terughoudend met het delen van eigen ervaringen.
 6. Vertraag in praten en doen. Wees stil en besef dat u niets hoeft op te lossen of te fixen.
 7. Wees respectvol. Wij weten niet wat de stervende innerlijk doormaakt. Het is zijn of haar ervaring en het is belangrijk om niet onze visies of aannames op te dringen. Het is onze taak om getuige te zijn en niet te oordelen.
 8. Vraag uzelf af: ‘Kan ik het stervensproces respecteren zoals zich dat voltrekt’. Alleen al stil te staan bij deze vraag, maakt dat u minder de neiging hebt te gaan beredderen.
 9. Maak oogcontact. Wees niet bang om de ander aan te kijken. Wees alert en vol aandacht voor wat er wordt verteld én voor de manier waarop. Wees bewust van de verandering in gezichtsuitdrukking en de bereidheid bij de ander om contact te maken.
 10. Probeer uw eigen gedachten opzij te zetten. Uw aandacht kan gemakkelijk worden opgeëist door eigen emoties en gedachten, uw angst de ander te verliezen of wellicht door iets anders dat u bezighoudt of stress geeft.
 11. Van hoofd naar hart. Gedachten, aannames en overtuigingen blokkeren ons om aanwezig te zijn bij de ander. Maak verbinding met het hart waar liefde en compassie huizen.
 12. U voelt zich wellicht verlegen en ongemakkelijk. De ander nabij te zijn in zijn sterven – getuige te zijn van kwetsbaarheid en afhankelijkheid – is een intiem proces. Adem rustig en kalmeer uzelf.
 13. Het is oké om te huilen. Huilen is een natuurlijke response op situaties die emotioneel gezien veel van ons vergen. Wees moedig genoeg om uw verdriet te tonen. Het kan een krachtig en helend effect hebben op de relatie en bovendien de stervende toestemming geven te rouwen om het leven dat wordt achtergelaten.