Fototentoonstelling & Fotoboek

De tentoonstelling ‘Wereldwijde Stervensrituelen’ is te bezoeken in het Meander Medisch Centrum te Amersfoort. (in de gang naar het laboratorium/de prikpoli.)

flowers

 

Fototentoonstelling

Je blik verruimen als het om sterven en de dood gaat? Fotograaf Heleen de Graaf neemt ons mee op een rondgang langs verschillende culturen die allemaal op een andere manier omgaan met sterven, de dood en met gestorvenen.

Uiteindelijk zal iedereen afscheid moeten nemen van het leven. Dat is een zekerheid. Hoe je dat beleeft, hangt samen met je kijk op sterven en de dood. Wat overal ter wereld hetzelfde is, is dat mensen samen afscheid nemen en samen vormgeven aan het levenseinde.

Het naderende sterven is het ultieme moment om je leven te overschouwen en eventueel nog in het reine te komen en vergiffenis te vragen voor onafgemaakte zaken. De ziel bereidt zich voor op het hiernamaals en het lichaam op de uitvaart. Hiervoor heeft iedere cultuur zijn eigen riten en rituelen. Hoe we afscheid nemen is per cultuur en land verschillend, maar er zijn ook opvallende overeenkomsten.

Met deze foto’s maken we een rondreis langs verschillende culturen, die allemaal op hun eigen manier omgaan met sterven.

Meander Medisch Centrum

Van 18 maart 2024 tot en met 3 juli is onze tentoonstelling te zien in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, in de gang naar het laboratorium/de prikpoli.

Loop gerust binnen en laat je inspireren.

 

Aansluitend gaat de fototentoonstelling naar het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, locatie Elst en is daar tot eind september te bekijken.

 

Tim Driesen is geestelijk verzorger in het Meander Ziekenhuis en is regelmatig betrokken bij een stervensproces. ‘Het ziekenhuis is een plek waar wordt gezorgd, waar mensen worden behandeld en genezen. Als de boodschap is: “we kunnen niets meer voor u doen”, dan kunnen we nog steeds heel veel doen. Goede zorg gaat ook over het begeleiden van mensen in het loslaten van elkaar en van het leven’.

Hoe het begon

Onze reizende tentoonstelling is een gevolg van de succesvolle expositie op 20 augustus 2022 in de Posthoornkerk in Amsterdam. Nadat het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam de foto’s maandenlang exposeerde, volgde het Erasmus MC in Rotterdam. Tot aan de zomer trok de expositie in de Tuin van Verbinding vele bezoekers. Verder waren wij deze zomer present tijdens het congres van de European Association for Palliative Care in De Doelen in Rotterdam en was een deel van de tentoonstelling te bezichtigen in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam. Na een memorabel verblijf in het Isala Ziekenhuis te Zwolle, verwelkomt nu het Meander Medisch Centrum onze fototentoonstelling. Onze reis langs ziekenhuizen is nog lang niet voorbij!

Fotograaf Heleen de Graaf

Je blik verruimen als het om sterven en de dood gaat? Fotograaf Heleen de Graaf neemt ons mee op reis langs verschillende culturen van over de hele wereld, die allemaal op een andere manier omgaan met sterven. Haar liefde en passie voor fotografie, mensen, culturen en tradities heeft zij vertaald naar de expositie `Wereldwijde Stervensrituelen` en nu is ook het bijbehorende fotoboek te bestellen in onze webshop. Bestel en lees de indrukwekkende verhalen van Heleen in haar reizen over de wereld.

fotograaf Ton in ’t Veld

flowers

Fotoboek Wereldwijde Stervensrituelen van Heleen de Graaf

Uiteindelijk zal iedereen afscheid moeten nemen van het leven. Dat is een zekerheid. Hoe je dat beleeft, hangt samen met je kijk op sterven en de dood. Wat overal ter wereld hetzelfde is, is dat mensen samen afscheid nemen en samen vormgeven aan het levenseinde. Met deze foto’s maken we een rondreis langs verschillende culturen, die allemaal op hun eigen manier omgaan met het stervensproces.

flowers

Overeenkomsten wereldwijd

De wereld is echter groot en er zijn vele landen waar het stervensproces ieder op eigen wijze wordt vormgegeven. Bij de selectie van de landen keek Heleen de Graaf naar de rituelen, omgevingsinvloeden en het stervensproces. In de basis komen de continenten terug, geloofsovertuigingen en de geografische omstandigheden.

Belangstelling?

Heeft u belangstelling voor deze fototentoonstelling met eventueel een lezing van Heleen de Graaf of weet u een mooie passende locatie, dan nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen.

    Dit formulier is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.