flowers

Fototentoonstelling

Je blik verruimen als het om sterven en de dood gaat? Fotograaf Heleen de Graaf neemt ons mee op een rondgang langs verschillende culturen die allemaal op een andere manier omgaan met sterven, de dood en met gestorvenen.

Uiteindelijk zal iedereen afscheid moeten nemen van het leven. Dat is een zekerheid. Hoe je dat beleeft, hangt samen met je kijk op sterven en de dood. Wat overal ter wereld hetzelfde is, is dat mensen samen afscheid nemen en samen vormgeven aan het levenseinde.

Het naderende sterven is het ultieme moment om je leven te overschouwen en eventueel nog in het reine te komen en vergiffenis te vragen voor onafgemaakte zaken. De ziel bereidt zich voor op het hiernamaals en het lichaam op de uitvaart. Hiervoor heeft iedere cultuur zijn eigen riten en rituelen. Hoe we afscheid nemen is per cultuur en land verschillend, maar er zijn ook opvallende overeenkomsten.

Met deze foto’s maken we een rondreis langs verschillende culturen, die allemaal op hun eigen manier omgaan met sterven.

Als Landelijk Expertisecentrum Sterven willen wij met onze missie bijdragen aan kwaliteit van leven en sterven. Ook willen wij een positieve bijdrage leveren aan de verandering van de stervenscultuur in ons land. Deze tentoonstelling en nu ook het fotoboek, zijn met recht een uitnodiging te noemen om onze horizon te verbreden.

Isala Ziekenhuis, Zwolle

Van 2 oktober tot en met december 2023 zijn wij met onze tentoonstelling aanwezig in het Isala Ziekenhuis in Zwolle. De expositie vind je op de tweede verdieping van het hoofdgebouw aan de Dokter van Heesweg 2. Loop ook eens binnen en laat je inspireren.

Hoe het begon

Onze reizende tentoonstelling is een gevolg van de succesvolle expositie op 20 augustus 2022 in de Posthoornkerk in Amsterdam. Nadat het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam de foto’s maandenlang exposeerde, volgde het Erasmus MC in Rotterdam. Tot aan de zomer trok de expositie in de Tuin van Verbinding vele bezoekers. Verder waren wij deze zomer present tijdens het congres van de European Association for Palliative Care in De Doelen in Rotterdam en was een deel van de tentoonstelling te bezichtigen in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam

Fotograaf Heleen de Graaf

Fotograaf Heleen de Graaf maakte tijdens haar vele reizen kennis met een diversiteit aan stervensculturen. Ze ontdekte met verwondering hoe geografische omstandigheden, religie en geloof in reïncarnatie de omgang met het stervensproces beïnvloeden. Zij werd diep geraakt door de wereldwijde liefdevolle benadering van het verlies van dierbaren. De liefde voor elkaar en het gemis na het overlijden is universeel, maar hoe we afscheid nemen is per cultuur en land heel verschillend.

Heleen geeft aan dat “sterven het einde van leven betekent, dat is overal in de wereld hetzelfde. Maar hoe we afscheid nemen is per cultuur verschillend.  Op jonge leeftijd heb ik ervaren dat sterven en daarmee ook sterfelijkheid een wezenlijk onderdeel is van ons leven en dat, wanneer je dit meeneemt in hoe je leeft, je leven nog betekenisvoller kan zijn. Daarom ligt mijn focus op het bevorderen van meer openheid en begrip voor sterven als onderdeel van ieders leven. Het laat je inzien dat de dood onlosmakelijk verbonden is met het leven”.

Je blik verruimen als het om sterven en de dood gaat? Fotograaf Heleen de Graaf neemt ons mee op reis langs verschillende culturen van over de hele wereld, die allemaal op een andere manier omgaan met sterven. Haar liefde en passie voor fotografie, mensen, culturen en tradities heeft zij vertaald naar de expositie `Wereldwijde Stervensrituelen` en nu is ook het bijbehorende fotoboek te bestellen in onze webshop.

fotograaf Ton in ’t Veld

flowers

Fotoboek Wereldwijde Stervensrituelen van Heleen de Graaf

Uiteindelijk zal iedereen afscheid moeten nemen van het leven. Dat is een zekerheid. Hoe je dat beleeft, hangt samen met je kijk op sterven en de dood. Wat overal ter wereld hetzelfde is, is dat mensen samen afscheid nemen en samen vormgeven aan het levenseinde. Met deze foto’s maken we een rondreis langs verschillende culturen, die allemaal op hun eigen manier omgaan met het stervensproces.

flowers

Overeenkomsten wereldwijd

De wereld is echter groot en er zijn vele landen waar het stervensproces ieder op eigen wijze wordt vormgegeven. Bij de selectie van de landen keek Heleen de Graaf naar de rituelen, omgevingsinvloeden en het stervensproces. In de basis komen de continenten terug, geloofsovertuigingen en de geografische omstandigheden.

Belangstelling?

Heeft u belangstelling voor deze fototentoonstelling met eventueel een lezing van Heleen de Graaf of weet u een mooie passende locatie, dan nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen.

    Dit formulier is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.