Naasten Nabij

 

 

 

Liefdevol ondersteunen bij Sterven

Nieuw: voor naasten, naaststaanden en nabestaanden

De workshop ‘Naasten Nabij’ biedt belangrijke inzichten en ondersteuning aan naasten en naaststaanden die geconfronteerd worden met het sterven van een dierbare, en aan nabestaanden. Deze workshop met gids helpt deelnemers om het proces van sterven te begrijpen en ondersteunt hen in de emotionele, spirituele en praktische aspecten wanneer een dierbare sterft.

Door deel te nemen aan de workshop leren deelnemers over de verschillende stadia van sterven, inclusief praktische tips voor palliatieve zorg, communicatie met de stervende en de emotionele ondersteuning die nodig is tijdens deze intensieve tijd. Het programma geeft ook informatie over thema’s zoals euthanasie, palliatieve sedatie en het bewust stoppen met eten en drinken naast het bieden van hulp bij de laatste verzorging en rouwbegeleiding.

‘Naasten Nabij’ is ontwikkeld om deelnemers niet alleen voor te bereiden op het afscheid maar ook om hen te helpen in dankbaarheid en liefde terug te kijken. Dit is een essentiële workshop voor iedereen die een geliefde in de laatste levensfase wil bijstaan, met de nadruk op liefdevolle nabijheid, respect en diepe menselijke verbinding.

“Wat voel ik mij dankbaar dat ‘Naasten Nabij’ een betekenisvolle, landelijk groeiende voortzetting krijgt van iets wat ooit klein begon en dat ik hier onderdeel van mag zijn.”

Zilla van Dijk, founding mother van Naasten Nabij

Voor informatie

Enkele aandachtspunten in het boekje Naasten Nabij zijn:

  1. Het belang van communicatie: Goede communicatie met de stervende bevordert een open en liefdevolle relatie in de laatste levensfase. Dit helpt zowel de stervende als de naasten in hun emotionele verwerking.
  2. Rouwbegeleiding: De workshop benadrukt het belang van ondersteuning bij rouwverwerking voor naasten, zowel voor als na het overlijden.
  3. Euthanasie en palliatieve sedatie: Er wordt informatie verstrekt over de mogelijkheden en ethische overwegingen rondom euthanasie en palliatieve sedatie, wat belangrijk is voor het maken van geïnformeerde beslissingen.
  4. Het stervensproces begrijpen: Inzicht in wat er fysiek en emotioneel gebeurt tijdens het stervensproces kan naasten helpen om beter te reageren op de behoeften van de stervende.
  5. Praktische zorgtips: Tips voor de praktische zorg voor een stervende thuis, zoals het omgaan met symptomen en het bieden van comfort, zijn cruciaal voor naasten.
  6. Emotionele ondersteuning: Het bieden van emotionele ondersteuning is essentieel voor zowel de stervende als de naasten, en helpt bij het verwerken van het naderende verlies.
  7. Spiritualiteit en afscheid: Aandacht voor spirituele behoeften en rituelen rondom het afscheid nemen, wat kan helpen bij het vinden van zin en het bieden van troost aan alle betrokkenen.

met 15% korting

Binnenkort (juli) zijn de locaties bekend


Totaal


Het team trainers

docent

Almere + adres

Mijn naam is Zilla van Dijk, in warme afstemming naasten bekrachtigen tijdens het diep menselijk proces van een dierbare die sterft, schenkt mij een vervuld rijk gevoel. Het maakt uit hoe wij sterven en ik draag daar aan bij met mijn werk voor de ‘bewust leven en sterven’ opgerichte stichting Rituals to Roots.

Hoe wij tegen de dood aankijken, bepaalt hoe wij in het leven staan ”-Dag Hammerskjöld-

docent

Arnhem + adres

Mijn naam is Yarí Amaruq van Buel (1958) en ik woon in het bosrijke deel van Arnhem. Als rouwvrouw  ondersteun ik bij levenseindeprocessen en bij rouw. Met warmte, aandacht en doorleefde kennis ben ik aanwezig wanneer en zolang dit gewenst of nodig is. Ik bied naasten en andere geïnteresseerde handvatten over hoe zij met meer zelfvertrouwen op een persoonlijke wijze aanwezig kunnen zijn bij een stervensproces.

‘Sterven is geen kunst. De dood komt vanzelf. Maar om goed te sterven, dat is de kunst der kunsten.’ Plato

docent

Amersfoort + adres

Ik ben Ukediene Schulp en begeleid mensen in het laatste stuk van hun leven. Dat doe ik vanuit liefde en toewijding. In onze moderne westerse samenleving is zoveel mogelijk en ligt zoveel binnen handbereik, dat we bijna vergeten dat sterven net zo bij het leven hoort als geboren worden. Niets is mijns inziens zo belangrijk om het leven af te ronden op een wijze die je past. Maar wat is er nodig om zonder gevoel van angst, schuld of verwarring het leven los te laten, maar in liefde en vertrouwen?

“Mensen die sterven kunnen je alles over het leven leren” uit Het Slotcouplet” -Sander de Hosson

docent

Ik ben Marian van der Veen, psychologe en rituele begeleider die zich al meer dan 15 jaar inzet voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten. Uit alles wat ik in die jaren heb ervaren bij anderen maar ook bij mijzelf, maak ik op het helpt als we met inzicht het proces van levensafronding tegemoet kunnen treden. Daarom wil ik dit zo graag delen.

“Jou die ik achterlaat, jij die met mij meeging, ik die niet kan blijven kan, ik kijk je nog aan.”  -Marinus van den Berg

 

docent

Ik ben Saskia Kok met een warm hart voor de palliatieve terminale zorg, krijg ik energie van samenwerken en het leggen van verbindingen tussen verschillende domeinen en zorg- & welzijnssectoren. Moeder van vier kinderen en teckel Jack, werkzaam in een centrum voor leven met en na kanker en liefhebber van yin yoga.

Ik kijk ernaar uit het betekenisvolle project Naasten Nabij mede uit te rollen en daarmee ondersteunend te zijn aan toekomstige nabestaanden.

Wat telt in het leven is niet puur het feit dat we geleefd hebben. Het verschil dat we maken in levens van anderen, bepaalt hoe betekenisvol het leven is dat we leiden.’-Nelson Mandela