‘De laatste 1000 dagen’
Hoe doe je dat goed?

 

 

Terugblikken en scherper zien

‘De laatste 1000 dagen’ is als begrip geïntroduceerd door Machteld Huber, oprichter Institute for Positive Health en refereert aan de aandacht voor ‘de eerste 1000 dagen’ om ieder kind een goede start van het leven te gunnen. Ook die laatste 1000 dagen is een belangrijke levensfase waarin je nadenkt over hoe je je kunt voorbereiden op het sterven.

Machteld blogt maandelijks, en exclusief voor het Landelijk Expertisecentrum Sterven, over haar belevenissen in haar eigen 1000 laatste dagen project, gestart in 2022.

april 2024

De schoonheid van dementie

‘De laatste 1000 dagen’ – hoe doe je dat goed? BLOG Machteld Huber – nr. 17 Oud worden is een klus! Wij hebben met dierbare vrienden, die nog wat ouder zijn dan wij, namelijk 80’ers, de afspraak dat wij iedere...

Lees meer

januari 2024

Je geestelijke levensloopcurve biedt ook ruimte voor een keuze

‘De laatste 1000 dagen’ – hoe doe je dat goed? BLOG Machteld Huber – nr. 16 Inmiddels ben ik na de verhuizing wel weer een beetje met mijn neus boven water gekomen en pak ik het ritme van de blogs...

Lees meer

Halen of brengen?

nr. 15 - Halen of brengen? Overwegingen bij het levenseinde… Verhuizen? Doe het bijtijds! Er is nogal wat tijd overheen gegaan sinds mijn vorige blog. Excuus daarvoor, maar de reden was onze feitelijke verhuizing, die inmiddels heeft plaatsgevonden. Wát een...

Lees meer

september 2023

Waarom ik niet bang ben om dood te gaan #14

‘De laatste 1000 dagen’ – hoe doe je dat goed? BLOG Machteld Huber – nr. 14 In mijn vorige blog beschreef ik de grote drukte waar we nu middenin zitten, met de verbouwing van ons nieuwe huis, het voorbereiden van...

Lees meer

Verhuizen is een zelfconfrontatie

‘De laatste 1000 dagen’ – hoe doe je dat goed? BLOG Machteld Huber – nr. 13 Het wordt nu echt Na het beschouwelijke thema dat ik aan het begin van de vakantieperiode beschreef, namelijk waar mensen spijt van kunnen hebben...

Lees meer
mei 2023

Waar hebben mensen spijt van aan het eind van hun leven?

BLOG Machteld Huber – nr. 12 Bezinnen in de zomer: Waar hebben mensen spijt van aan het eind van hun leven? Deze keer wil ik het even niet hebben over het ‘huizen-wissel-project’ dat langzaam vordert, maar waar ik inmiddels dit...

Lees meer

Wat houdt je gezond als je ouder wordt?

BLOG Machteld Huber – nr. 11 Voordat ik mij aan de ‘zwaardere’ thema’s waag, die ik in mijn vorige blog aangekondigde, wil ik nu aandacht besteden aan wat we zelf kunnen doen om zo gezond mogelijk te blijven als we...

Lees meer
maart 2023

Pas op de plaats – waar sta ik nu in ‘mijn laatste 1000 dagen’?

BLOG Machteld Huber – nr. 10 Inmiddels ben ik bij mijn 10e blog aanbeland. Een passend moment om eens te kijken waar ik inmiddels sta met ‘mijn laatste 1000 dagen’? Ik ben destijds begonnen te tellen daags na het feestelijke...

Lees meer

Over spullen, maar ook over moeten en willen…

BLOG Machteld Huber – nr. 9 Verwarrend Eerst even iets over onze wederwaardigheden in onze huidige fase. Ten eerste: Als je vandaag de dag je huis wil verduurzamen, wat wij dus willen met ons nieuwe huis, namelijk liefst van het...

Lees meer
december – januari 2023

Verhuizen is een life-event

BLOG Machteld Huber – nr. 8 Ons leven op z’n kop In ieders leven komen onvermijdelijk ingrijpende gebeurtenissen voor, waarbij het overlijden van een partner of een dierbaar nabij iemand wel het heftigst is. Maar ook de geboorte van een...

Lees meer

Maar juist die kersttijd…

BLOG Machteld Huber – nr. 7 We did it! Ja, we kochten het huisje. Maar niet zonder slag of stoot. Wat ik nog niet verteld had: op de avond van de dag dat we het huisje gezien hadden, kreeg ik...

Lees meer
Oktober/november 2022

‘Kan ik dood?’

BLOG Machteld Huber – nr. 6 “Kan ik dood?” was een vraag die mijn vader aan het eind van zijn leven, toen hij dementerend was, regelmatig stelde. Hij overleed direct nadat ik klaar was met mijn laatste stage coassistentschap in...

Lees meer

In een split second kan het gebeurd zijn

BLOG Machteld Huber - nr. 5 Ik kan met dezelfde quote van John Lennon van de vorige blog ook nu weer beginnen. Als ik een blog heb afgerond heb ik meestal wel een idee, waarover ik de volgende keer wil...

Lees meer
augustus en september 2022

De psychologie van spullen

BLOG Machteld Huber – nr. 4 ‘Life is what happens when you’re making other plans ...’ is een wijsheid van John Lennon. En precies dat had het leven weer eens voor mij in petto. Maar wat er onverwacht gebeurde bleek...

Lees meer

Ont-spullen, hoe doe je dat?

BLOG Machteld Huber – nr. 3 Ont-spullen, hoe doe je dat? (deel 2) Lao Tze zegt in de Tao te Ching, het oude Chinese wijsheidsboek: ‘To attain knowledge, add things every day. To attain wisdom, remove things every day’. Het...

Lees meer
Juni 2022

Ont-spullen, hoe doe je dat?

BLOG Machteld Huber – nr. 2 Ont-spullen, hoe doe je dat? Het grote opruimen is begonnen. Nou ja, met muizenstapjes want ik werk toch nog veel. Maar het proces is wel in gang gezet en het loopt. Ik wil het...

Lees meer

De laatste 1000 dagen. Hoe doe je dat goed?

BLOG Machteld Huber - nr. 1 Afgelopen december werd ik 70. Ik werkte nog steeds behoorlijk hard – voor mijn idealen van meer gezondheid en zingeving voor iedereen, maar ik voelde sterk de behoefte om mij nu op iets anders...

Lees meer

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten dan kunt u zich hier inschrijven!