Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie

Wat te doen als uw naaste stervende is – 15 tips

Als iemand van wie je houdt stervende is, dan is dat een intense periode in je leven die een grote impact heeft. Wat kun je doen om een dierbare nabij te zijn in die laatste dagen en uren?

Er zijn geen regels of voorschriften en ieder mens gaat anders met het sterfbed van een naaste om. Hieronder volgen enkele handreikingen ter overweging. Voel wat u aankunt of aan wilt gaan rondom het sterfbed.

 1. Zorg voor een opgeruimde, schone kamer, een ‘gewijde’ omgeving.
 2. Dring geen eten meer op; het lichaam heeft het simpelweg niet meer nodig. Bevochtig slechts de lippen met water of ijs.
 3. Soms wachten stervenden op de komst van een familielid of vriend. Informeer betekenisvolle anderen, die misschien wel van ver moeten komen.
 4. Als de stervende meer en meer naar binnen keert, neemt de behoefte aan fysiek contact af. Zit rustig aan het bed. Je voelt zelf vaak wel aan wanneer je iets meer afstand moet nemen.
 5. Laat de stervende, zo mogelijk, in zijn geliefde houding liggen. Dit vermindert angst.
 6. Angst en onrust horen bij het sterfbed, het helpt als je daarop voorbereid bent.
 7. Reuk en gehoor blijven langdurig scherp. Wees voorzichtig met sterke bloemengeuren of parfum en harde geluiden.
 8. Als het sterven nabij is, kan de stervende onaangenaam gaan ruiken. Veraangenaam de omgeving met etherische oliën of plaats een schoteltje met koffie; dat absorbeert de geur.
 9. Vertel de stervende wat hij voor jou heeft betekend en geef uiting aan je liefde en dankbaarheid.
 10. Als je aan het sterfbed waakt, lees desgewenst (voor) uit heilige geschriften, uit poëzie, een dichtbundel of een sprookjesboek.
 11. Mediteer, neurie of spreek een gebed of mantra uit bij de stervende als dat voor jou en de stervende gepast is. Of nodig een geestelijke uit voor het uitvoeren van specifieke geloofsrituelen.
 12. Soms duurt het zo lang dat je wilt dat het voorbij is. Je kunt je daarna schuldig voelen om die gedachte. Het is echter een normale en begrijpelijke reactie op een situatie die veel van ons vergt.
 13. Rondom een sterven kunnen zich subtiele ervaringen en gewaarwordingen voordoen. Koester deze ervaringen die niet zelden een onuitwisbare indruk achterlaten.
 14. Zorg goed voor jezelf, neem regelmatig een pauze en deel je vragen en eventuele zorgen met zorgverleners of anderen.
 15. Als uw dierbare sterft en u bent u er, na uren of dagen van waken, niet bij troost u met de gedachte dat het de stervende is die zijn moment kiest om het leven los te laten.

De hele set handreikingen ‘Wederzijdse nabijheid bij sterven’ bevat verder:

Wat als ik er niet bij kan zijn – 10 tips

Wat als uw naaste gestorven is – 11 tips

Wat te doen bij de laatste zorg – 14 tips

Wat te doen wanneer de stervende een levenseinde-ervaring heeft – 14 tips

Betekenisvolle & transcendente levenseinde-ervaringen – 11

Verkrijgbaar in onze webshop voor € 11,95.