Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Uitgelicht

Lancering: DREMPEL Magazine over leven met sterven

Ineke Koedam, voorzitter Landelijk Expertisecentrum Sterven

27 september 2018

2 minuten lees tijd

Lancering: DREMPEL Magazine over leven met sterven

Op 28 september 2018 lanceren wij DREMPEL. Op 25 september verscheen het interview met Astrid Joosten uit DREMPEL over de dood van haar grote liefde, als voorpublicatie in de Volkskrant.

Dat hebben wij geweten. In de vroege ochtend van de 25ste werden wij verrast door het grote aantal bezoekers op onze website, werd gedurende de dag het interview met Astrid Joosten trending topic op Twitter en kwam bij uitgeverij Adveniat iedere minuut een bestelling door. Wegens de overweldigende vraag waren wij dezelfde dag nog aan een tweede oplage toe. Deze is vanaf begin oktober weer leverbaar. Dat DREMPEL voorziet in een behoefte mag duidelijk zijn.

Sterven doen wij allemaal, maar we hebben het er liever niet over. Wij schuiven het graag van ons af totdat het ons zelf overkomt. De doelstelling van DREMPEL ligt in het verlengde van onze missie: bij te dragen aan kwaliteit van leven voor iedere stervende door het bevorderen van kennis en wijsheid. Maar hoe bereik je mensen als de gemiddelde Nederlander het er liever niet over heeft? Met verhalen en met betekenisvolle ervaringen van anderen. En die vindt u, rijkelijk geïllustreerd, in ons eenmalige bewaarmagazine.

DREMPEL is een magazine, gemaakt voor al die mensen met betrokkenheid, interesse en ervaring met betrekking tot het stervensproces en zij die nadenken en weloverwogen beslissingen willen nemen in of over hun laatste levensfase. Voor mensen in de laatste levensfase of zij die hun naaste nabij willen zijn. Naast ‘gewone’ Nederlanders is dit magazine ook van belang voor medici, zorgprofessionals, vrijwilligers werkzaam in de palliatieve zorg en voor beleidsmakers.

41% van de Nederlanders geeft, in een recent gehouden landelijk representatief onderzoek, in opdracht van het Landelijk Expertisecentrum Sterven, aan dat ze onvoldoende weten van het stervensproces. Ook blijkt, uit dit door SAMR uitgevoerde onderzoek, dat bijna 30% momenteel te maken heeft met mensen wiens levenseinde nabij is. Gebleken is dat men bij 60% van de mensen het sterven kan zien aankomen; bij hen is het sterven ‘verwacht’.

Bent u één van hen, weet u zich dan zachtmoedig gesteund met de verhalen en ervaringen in DREMPEL zodat angst voor sterven kan plaatsmaken voor hoop, heling en vertrouwen.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.