Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Leven en sterven

Bezield mijn licht laten schijnen

Laetitia Ooms, student intensive 'Omgaan met Sterven' en verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg

25 juni 2017

2 minuten lees tijd

Bezield mijn licht laten schijnen

Ik kijk terug op een mooie tijd van 9 maanden. Vanuit onrust, crisis, op mijn werk ben ik op zoek gegaan. Op zoek naar verdieping, nieuwe kansen en mogelijkheden. Het Chinese schriftteken voor crisis is samengesteld uit de tekens voor ‘gevaar’ en ‘kans’. Zo ben ik terecht gekomen bij deze opleiding van het Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Dienstbaarheid heeft voor mij een hele andere betekenis gekregen. Geven, ontvangen, voelen, vallen samen; het heel worden. Dit geeft mij een enorm krachtig en warm gevoel. Het dienstbaar zijn aan het sterfbed en het werkelijk luisteren. Daarvoor is heel wat zelfreflectie nodig dat niet altijd even leuk is, maar zo enorm leerzaam. We hebben tijdens de opleiding heel wat oefeningen daarvoor aangereikt gekregen. Doorleefde ervaringen maken dat ik vanuit bezieling mijn werk in de palliatieve zorg verder voort kan zetten.

Ik heb geleerd dat ik regelmatig stil moet worden en mijn licht moet ontsteken en vooral ook dat ik niet moet vergeten te voelen of ik nog op mijn juiste pad ben. Alleen dan kan ik dienstbaar zijn aan het sterfbed.

Casus
De huisarts stelt voor dat zijn vader naar het hospice gaat. De zoon, een twintiger, wil heel graag de zorg voor zijn zieke vader op zich nemen. Hij heeft in zijn leven zijn vader zoveel verdriet gedaan. Hij wil er helemaal voor hem zijn en echt de verbinding met hem aa gaan en dat lukte heel erg goed. Hij had net de documentaire ‘down to earth’ gezien. Er kan op het sterfbed nog zoveel geheeld worden!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.