Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Boekrecensies

Boekrecensie: En nu ben ik aan de beurt

Hannie van der Woude

3 januari 2022

2 minuten lees tijd

Boekrecensie: En nu ben ik aan de beurt

Dit boek ‘En nu ben ik aan de beurt. Spiritualiteit van het leven’ is geschreven door mevrouw Christiane Marie Georgette Berkvens – Stevelinck (1946-2017), remonstrants dominee. Zij ervaart ‘een kort lijntje’ met God.

Het boek is eigenlijk het dagboek van een vrouw die veel heeft meegemaakt. Ze is slecht ziend en heeft in 2016 een herseninfarct gehad. Sinds 2006 is ze vrij van kanker maar ontdekt in augustus 2017 bobbeltjes in haar gezicht waarna er weer een negatieve diagnose volgt. Eerder verloor ze twee echtgenotes aan kanker.

Het dagboek begint met het moment op 14 augustus 2017 waarop zij de diagnose krijgt en eindigt op 20 november om 9:00 uur. Op dat moment is zij zorgafhankelijk. Op 18 september geeft zij het boek een nieuwe titel: ‘En nu ben ik aan de beurt en ik heb er vrede mee’. Haar berusting heeft volgens haarzelf te maken met de twee bijna doodervaringen die ze doormaakte. Die waren voor haar zo prachtig en waardevol dat ze verlangt naar een herhaling.

Christiane Berkvens merkt dat berusting voor anderen echter lastig is. Zij hebben een informatie achterstand. Zij vraagt zich dan ook af hoe ze het verdriet van anderen op haar schouders kan dragen. Het verdriet dat niet van haarzelf is. Tegelijkertijd wil ze anderen niet te kort doen. Ze komt tot de ontdekking dat een gezamenlijk gevoel belangrijk is.

Berkvens is iemand die veel heeft meegemaakt, die positief in het leven staat en er ook voor anderen kan zijn. Zij geeft op  open wijze haar gevoelens en gedachten weer. Ook wordt heel duidelijk in het boek hoeveel houvast zij vanuit haar geloof ervaart.

Kortom een boek dat mensen kan inspireren om positief tegen de laatste periode aan te kijken. Een gemakkelijk te lezen boek met de boodschap dat je moet leven onderweg naar de dood.

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.