Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Boekrecensies

Boekrecensie: Lucht

Els Smits, boekrecensent

30 juni 2022

2 minuten lees tijd

Boekrecensie: Lucht

Lucht – De laatste dagen van een moeder, gaat over onvoorwaardelijke liefde, afscheid nemen en loslaten. Over uitputting en vastberadenheid. Zowel van de stervende moeder als van haar achterblijvende dochter. Eveline van de Putte zat 28 dagen lang elke dag aan het bed van haar moeder, vanaf het moment dat haar moeder, die dan al bijna een jaar in ‘bonustijd’ leeft, blind wordt. In de laatste helft van die maand samen besluit ze alles op te schrijven wat ze meemaakt: de gesprekken, de kleine liefdevolle handelingen om het zo comfortabel mogelijk te maken voor haar moeder en haar observaties van de dingen die in de zorginstelling en de tuin gebeuren. Nu haar moeder blind is geworden, kijkt ze voor twee, lijkt het wel. Wat ze opschrijft is eigenlijk helemaal niet bedoeld om er een boek van te maken. Maar na verloop van tijd realiseert ze zich dat mantelzorgen en afscheid nemen iets is wat ons allemaal aangaat. Goed afscheid nemen is belangrijk om daarna door te kunnen gaan met het leven.

Het boek beschrijft de dagen van 4 tot en met 19 augustus. Op haar verjaardag, 19 augustus, overlijdt de moeder van Eveline. Van haar ouders leerde ze wat onvoorwaardelijke liefde is, en aan het sterfbed van haar moeder kan ze onvoorwaardelijke liefde teruggeven. Elke dag, elk moment dat ze bij haar moeder kan zijn is haar dierbaar. Dat is lang niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. De medicatie zorgt voor angst en verwarring bij haar moeder. Het geeft haar een machteloos gevoel en ze raakt steeds vermoeider in de tijdloosheid van de kleine kamer waar ze zich samen bevinden. De plek waar een eindeloos niet-weten heerst.

Heel bijzonder is de parallel die ze weet te trekken tussen een meeuwenjong dat door een val van het dak in de door panden omzoomde binnentuin is beland en het geleidelijke vertrek van haar moeder. Beiden gunt ze ze dat ze kunnen vliegen, de lucht in, naar de vrijheid, naar waar het beter is. Tegelijkertijd is er de angst ze voorgoed kwijt te raken.

Ieder sterfbed is uniek en het is niet iedereen gegeven om op deze manier de tijd te hebben voor het naderende afscheid. Maar deze inkijk in de laatste 28 dagen die de schrijfster samen met haar moeder heeft, is hoe dan ook inspirerend om je te realiseren dat de tijd die we samen met onze dierbaren doorbrengen uiterst waardevol is. In elke fase van het leven.

Boek: Lucht – De laatste dagen van een moeder | Auteur: Eveline van de Putte

Uitgeverij De Brouwerij | 2022

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.