Coen Verbraak heeft voor dit boek en voor de televisieserie ‘Kijken in de ziel’ acht mensen geïnterviewd die van hun arts te horen hebben gekregen dat ze nog maar korte tijd te leven hebben. Acht geïnterviewden, onder wie, filosoof René Gude, topondernemer Bernard Muller, schrijfster Laura Maaskant en journalist Albert de Lange, vertellen onomwonden over hoe het is om te leven in het zicht van het einde.
Het zijn confronterende ontmoetingen waarin voelbaar wordt hoe mensen worstelen met doodsangst, hoe zij afscheid nemen van hun dierbaren en uiteindelijk van het leven zelf.
Verbraak stelt een aantal vaste vragen: Hoe ga je om met alle emoties die bij dat sterven horen? Wanneer laat je het leven los? Hoe benoem je het onbenoembare? Kortom: hoe ga je waardig dood? Het zijn, zoals Gude het noemde, ‘levenslessen’, waarin het niet alleen gaat over de dood maar vooral over het leven. Zo komt in elk gesprek ‘het roeibootje van Gude’ langs, het beeld dat de filosoof gebruikt voor de manier waarop hij met zijn situatie probeert om te gaan. Volgens hem kun je maar het beste uit de speedboot van het dynamische en drukke leven stappen en kalmpjes in een roeiboot gaan zitten. Niet langer naar voren kijken maar naar achteren zodat je het verleden kunt overzien.
Dat beeld levert bij de anderen een waaier aan reacties op. “Schitterend gezegd, zo zit het precies”, beaamt de één. Een ander vindt: “dat had ik eerst ook, maar inmiddels neem ik liever de kano, ik ga toch nog maar wat vooruit peddelen.” En een derde maakt de kanttekening: “ja, ik herken dat beeld, maar die onbereikbare horizon blijft ook in zicht.”
Wat Verbraak opviel was dat niemand zei : “Waarom ik? “. Ze vonden dat bijna een perverse manier van denken. Daarmee is ‘Op de drempel’ een boek over afscheid nemen, maar bovenal een inspirerend document over hoe het bestaan betekenis te geven.
Op de Drempel, Coen Verbraak
Uitgeverij: Thomas Rap