Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Boekrecensies

Boekrecensie: Oud zeer. Over vroeger dat nog pijn doet

Eveline Veenstra, boekrecensent

13 maart 2023

2 minuten lees tijd

Boekrecensie: Oud zeer. Over vroeger dat nog pijn doet

Met een verfrissende, eigen kijk op de psychiatrie en psychische verschijnselen geeft Bram Bakker een inkijk in zijn persoonlijke strijd en ontwikkeling, uitleg over zijn vakgebied en voorbeelden uit zijn praktijk. Hij bespreekt wat trauma is en legt uit dat ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenissen uit ons verleden een impact kunnen hebben op ons later functioneren als volwassene.

De schrijver geeft aan dat het helpend is om eerlijk en open te kijken naar de gebeurtenissen uit onze kindertijd en jeugd om zo meer begrip te vinden voor ons gedrag, onze struikelblokken en de manier waarop we relaties aangaan in de volwassenheid. En dat te doen vanuit begrip voor de ander en een milde blik, zonder oordeel of verwijt.

De begrijpelijke en persoonlijke wijze waarop hij over zijn vakgebied spreekt is inspirerend. Hij heeft een kritische blik op zijn vakgebied die verfrissend en prikkelend is en uitnodigt tot beweging/verandering in dat vakgebied.

Het boek is geschreven alsof de auteur tegen jou spreekt, heel persoonlijk, alsof hij met jou (de lezer) zijn gedachten deelt. Hierdoor is de stijl licht chaotisch; de gedachten gaan alle kanten op. Het boek blijft hierdoor juist boeien, omdat het geen droge of wetenschappelijke uiteenzetting is. Je wordt aan het denken gezet over je eigen ontwikkeling en verhouding tot je opvoeding en relaties, gerelateerd aan eerdere ervaringen.

‘Oud zeer’ is interessant om te lezen voor iedereen die geïnteresseerd is in de psychologie/psychiatrie van de mens, worstelt met trauma uit het verleden en nodigt iedereen uit om een blik te werpen op zijn/haar/diens opvoeding en de gedragspatronen we daaruit hebben ontwikkeld.

 

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Questions about dying call 24/7 | 0900 393 00 00 | Our general number is 085 76 09 850