Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Leven en sterven

De geboorte van een vlinder

Elly Wiekart-Bultman, student Intensive 'Omgaan met Sterven' en vrijwilligster VPTZ

25 juni 2017

2 minuten lees tijd

De geboorte van een vlinder

Op 6 juni 2017 heb ik tijdens de afronding van de opleiding Omgaan met Sterven mijn werkstuk ‘De geboorte van een vlinder’ gepresenteerd.

Ontdekkingsreis
De geboorte van een vlinder, zoals ik mijn verslag heb genoemd, heeft alles te maken met de ontdekkingsreis gedurende negen maanden in de opleiding Post-HBO intensive, ‘Omgaan met sterven’. Een indrukwekkende en waardevolle tijd waarin ik een ware metamorfose heb ondergaan. Het verslag is de eindopdracht van deze opleiding en tevens een reflectie van mijn persoonlijke ervaring en ontwikkeling gedurende deze maanden.

Veel verschuivingen
Mijn leervraag voor de opleiding: Ontwikkelen van eigen visie op autonome kennis in het omgaan met sterven door meer vanuit mijn eigen ik te bekijken en te handelen en balans te vinden.
Gedurende de opleiding hebben er veel verschuivingen plaatsgevonden zowel mentaal als spiritueel. Ik ben de dingen anders gaan zien met name met betrekking tot mijn eigen denken en doen. Ik mag er zijn, ik ben wie ik ben en dat is goed. Tevens sta ik meer in mijn eigen kracht en kwetsbaarheid, met beide voeten op de grond.

Elke maand nieuwe dingen om naar uit te kijken, evalueren samen met mijn studiegenoten en docenten Els en Ineke. De ene keer voelde het vanzelfsprekend, de andere keer had het meer tijd nodig en moest ik het even laten indalen. De meditatie oefeningen heb ik als zeer waardevol ervaren. Er is een hele andere wereld voor me open gegaan.

Wat ik heb geleerd in deze maanden heb ik samengevat in het woord VLINDER:

V Verdieping en verfijning in het proces van sterven
L Leven in liefde, loslaten in liefde, leren vertrouwen op mezelf, loslaten van negatieve gedachten
I Inzicht en bewustwording van mijzelf, ik ben meer in balans
N Nieuwe kennis omtrent spiritualiteit zoals het mediteren
D Dienstbaar aan het proces van sterven door de extra handvatten, dankbaar voor deze mooie opleiding
E Eigen visie op autonome kennis in het omgaan met sterven en hierop vertrouwen
R Rust en ruimte nemen én geven, rijker leven.

Ik kijk met veel plezier en dankbaarheid terug op deze prachtige en leerzame opleiding. Ik ga verder met mijn mooie leven in licht, liefde en verbondenheid.

Vorden, juni 2017

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.