Hoe sta jij als mens, als zorgverlener, in je leven? Wat houdt voor jou ‘bewust leven’, ‘bewust sterven’  in?  Hoe kan jij ‘er zijn’ voor jezelf en de  medemens vanuit een open en milde houding? In deze 3 daagse staan we stil bij deze vragen waar in onze dagelijkse leef- en werksituatie nauwelijks tijd voor is.

De verbinding in deze training van verstilling en zelfonderzoek met palliatieve zorg vind ik een gouden vondst’ (reactie deelnemer: Louise S.)

 

Thema’s
De verbindende kracht van verstilling en meditatie: je afstemmen op je innerlijke ruimte. Thuiskomen in jezelf om van daaruit zorgend aanwezig te zijn bij anderen.
De helende kracht van mededogen: Hoe omgaan met angst, machteloosheid, lijden en kwetsbaarheid? We gaan inzichten delen in het kleine (dagelijkse) sterven om bewuster om te gaan met het ‘grote’ sterven.

Inspiratiebronnen
Vanuit contemplatieve wijsheden en vaardigheden uit de Boeddhistische traditie en de mystieke Christelijke traditie stemmen we ons af op wie we ten diepste zijn: de innerlijke ruimte van goedheid en mededogen, licht en liefde.

‘Misschien is de eigenlijke reden van onze angst voor de dood, het feit dat we niet weten wie we zijn’ (Sogyal Rinpoche)

 

Doelgroep: Voor professionals: verpleegkundigen, artsen, vrijwilligers, geestelijke verzorgers en mantelzorgers in de palliatieve zorg. En voor iedereen die geïnteresseerd is in het groeiproces van bewust leven en bewust sterven.

Datum: zondag 24 maart 2024 vanaf f 14.00 uur tot dinsdag 26 maart 2024 (afronding na de lunch).

Kosten:  € 695,– inclusief volpension, overnachting, eigen kamer met toilet en douche. De maaltijden zijn vegetarisch, wel vis en kaas.

Docenten: Jacomien Marinussen en Ria Weyens

Locatie: Hof Zevenbergen, Kasteeldreef 22, 2520 Ranst, België

 

‘Deze training bracht verademing om eens stil te staan bij mijn eigen sterfelijkheid. Het niet langer wegduwen. Het toelaten en bewust naar kijken geeft innerlijke ruimte en vrijheid.’ (Marleen V., deelnemer met een levensbedreigende ziekte).

‘Ik ervaarde de training als een mooi evenwicht tussen oefening, bezinning, theorie, uitwisseling, stilte en meditatie. Ik ben ook beter bewust geworden welke weerstanden mijn afstemmen kunnen hinderen in het aanwezig zijn bij het stervensproces. (Ria B., palliatief verpleegkundige).

‘Ik vind jullie samenwerking Ria en Jacomien goed ‘passen’, goed op elkaar afgestemd. De structuur van de dag was prima, niet Teveel, niet te druk: mooi evenwichtig verdeeld, voldoende rust en tijd om te laten bezinken en ook om met elkaar in gesprek te gaan. (Rita M., vrijwilliger)

 

Hof Zevenbergen is een voormalig kasteel gelegen in een rustige en groene omgeving, nabij Antwerpen. Rondom het kasteel is er een grote tuin met fijne zitjes. Je kan ook heerlijk wandelen in het bos naast het kasteel. Er is genoeg ruimte in het kasteel om je terug te trekken. Je komt er thuis in een sfeer van rust en stilte.

Reserveren en inschrijven kan via contact formulier of via mail: academie@landelijkexpertisecentrumsterven.nl

Aanmelden

    Dit formulier is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.