‘Sterven doe je niet ineens, maar af en toe een beetje’ zei Toon Hermans. Wanneer we alle houvast (lijken) te verliezen en overweldigd worden door heftige emoties, gaan we door het kleine sterven. In deze momenten van angst en machteloosheid kunnen we iets ervaren van wat mensen meemaken in het aangezicht van de dood: het grote sterven. Als we deze angsten leren (h)erkennen en delen, opent er zich een dieper Bewustzijn van Liefde en bewust Leven wat vertrouwen geeft.

Wat kan je verwachten?

Vanuit de verbinding met jezelf maak je de verbinding met de ander.
In de ochtend maken we de beweging naar binnen via verstilling, meditatie en zacht lichaamswerk. Van daaruit verdiepen we belangrijke levenslessen en vaardigheden uit mystieke tradities. In de middag delen we eigen inzichten rondom het kleine sterven en onze houding naar vergankelijkheid en dood. We doen dit door middel van theorie, oefeningen, en uitwisseling. Deze dagen helpen jou om:

  • meer inzicht te krijgen in het kleine en grote sterven;
  • te ontdekken hoe jij het hart open kunt houden in het omgaan met heftige emoties.

We laten ons inspireren door contemplatieve wijsheden en psychologische vaardigheden uit Boeddhisme en mystiek Christendom.

‘Misschien is de eigenlijke reden van onze angst voor de dood, het feit dat we niet weten wie we zijn’ (Sogyal Rinpoche)

 

Doelgroep: Voor professionals: verpleegkundigen, artsen, vrijwilligers, geestelijke verzorgers en mantelzorgers in de palliatieve zorg. En voor iedereen die geïnteresseerd is in het groeiproces van bewust leven en bewust sterven.

Datum: zondag 24 maart 2024 vanaf f 14.00 uur tot dinsdag 26 maart 2024 (afronding na de lunch).

Kosten:  € 695,– inclusief volpension, overnachting, eigen kamer met toilet en douche. De maaltijden zijn vegetarisch, wel vis en kaas.

Docenten: Jacomien Marinussen en Ria Weyens

Locatie: Hof Zevenbergen, Kasteeldreef 22, 2520 Ranst, België

 

‘Deze training bracht verademing om eens stil te staan bij mijn eigen sterfelijkheid. Het niet langer wegduwen. Het toelaten en bewust naar kijken geeft innerlijke ruimte en vrijheid.’ (Marleen V., deelnemer met een levensbedreigende ziekte).

‘Ik ervaarde de training als een mooi evenwicht tussen oefening, bezinning, theorie, uitwisseling, stilte en meditatie. Ik ben ook beter bewust geworden welke weerstanden mijn afstemmen kunnen hinderen in het aanwezig zijn bij het stervensproces. (Ria B., palliatief verpleegkundige).

‘Ik vind jullie samenwerking Ria en Jacomien goed ‘passen’, goed op elkaar afgestemd. De structuur van de dag was prima, niet Teveel, niet te druk: mooi evenwichtig verdeeld, voldoende rust en tijd om te laten bezinken en ook om met elkaar in gesprek te gaan. (Rita M., vrijwilliger)

 

Hof Zevenbergen is een voormalig kasteel gelegen in een rustige en groene omgeving, nabij Antwerpen. Rondom het kasteel is er een grote tuin met fijne zitjes. Je kan ook heerlijk wandelen in het bos naast het kasteel. Er is genoeg ruimte in het kasteel om je terug te trekken. Je komt er thuis in een sfeer van rust en stilte.

Reserveren en inschrijven kan via contact formulier of via mail: academie@landelijkexpertisecentrumsterven.nl

Aanmelden

    Dit formulier is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

    Questions about dying call 24/7 | 0900 393 00 00 | Our general number is 085 76 09 850