Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting.

Meer informatie

#Levensbeschouwing

Het onverklaarbaarste

de Redactie

20 november 2016

< 1 minuut lees tijd

Het onverklaarbaarste

Vroeger waren wetenschap en religie één. De wetenschap heeft zich echter verengd en is sceptisch als het gaat om zaken die niet empirisch bewezen kunnen worden. Alles wat we niet kunnen verklaren of uitleggen noemen we een wonder maar er was een tijd waarin we, om met de woorden van Rainer Maria Rilke te spreken, het vreemdste en onverklaarbaarste gewoon onder ogen zagen.

Dat, zo schrijft Rilke, is uiteindelijk de enige moed die van ons wordt gevraagd:

Dat we de moed hebben om het vreemdste, eigenaardigste en onverklaarbaarste dat we tegen kunnen komen, onder ogen te zien.

Dat de mensheid in dit opzicht laf is geweest, heeft het leven oneindig geschaad; de ervaringen die visioenen worden genoemd, de hele zogeheten ‘geesteswereld’, dood, al die dingen die ons zo na zijn, zijn, door ze dag in dag uit te ontwijken zo verdrongen uit het leven, dat de zintuigen waarmee we ze hadden kunnen bevatten, afgestompt zijn. Om nog maar te zwijgen van God.

Rainer Maria Rilke

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.