Op deze 8ste nationale Dag Aandacht voor Sterven willen we gezamenlijk stilstaan bij een ander verhaal over leven en sterven. Een verhaal dat uitnodigt de blik op leven en sterven te verruimen.
Op 24 mei de 8ste nationale Dag Aandacht voor Sterven, organiseren wij het symposium ‘Leven tot je sterft’ over medicalisering bij leven en sterven. Een mooie, lange middag om uitgebreid stil te staan bij sterven en om ons te informeren over de toegenomen medicalisering van life-events.
De locatie in het prachtige Amersfoort is met zorg uitgekozen, Leerhotel Het Klooster.
Samen met onze sprekers onderzoeken wij hoe wij ons anno 2023 verhouden tot het sterven. Heeft de voortschrijdende medische wetenschap invloed op ons sterven? Waarom horen we steeds meer van en over palliatieve sedatie? Is het angst en onwetendheid? Gaan wij het gesprek met elkaar aan over ons (eigen) sterven?
Onze sprekers zijn divers en belichten ieder een ander domein van leven en sterven. Sprekers zijn: Ineke Visser, Maarten Scholten, Leonie Vogels en Bram Bakker.
In de afgelopen decennia zijn we ons anders gaan verhouden tot de dood. En dat zien wij terug op plekken waar gestorven wordt. Artsen bespreken de mogelijkheden van euthanasie en palliatieve sedatie met hun patiënten. Het ‘gewone’ sterven komt niet ter sprake. In hospices zien wij de inzet van palliatieve sedatie toenemen. Juist op die plekken waar kennis en wijsheid aanwezig is. En waar mensen in hun leven vastlopen, schrijven psychiaters medicijnen voor. Hebben wij ons eigen leven, ons eigen sterven uit handen gegeven aan medici en andere professionals? Is medicalisering de norm geworden? Deze tijd nodigt ons uit naar binnen te keren en keuzes te maken die gebaseerd zijn op inzicht en vertrouwen.
Voor wie?
Voor medici, verpleegkundigen, verzorgenden, vrijwilligers en beroepskrachten in de palliatieve/terminale zorg, geestelijk verzorgers, uitvaartbegeleiders, ritueelbegeleiders, hulpverleners, coaches en voor wie zich wil informeren en bezinnen op de toegenomen medicalisering van life-events.
Accreditatie: V&V en Register Zorgprofessionals en Geestelijk verzorgers. Overigen op aanvraag.
Inloop: 13.00-13.45 uur
Einde: 18.00 uur
Locatie: Leerhotel Het Klooster, Amersfoort
Prijs: € 72,50 voor 1 of € 135 per 2 tickets (excl. servicekosten via Eventbrite)
Accreditatie: op aanvraag
Let op: in verband met de bereikbaarheid werken we met pendelbussen, dus houd rekening met ongeveer 10 minuten extra reistijd. Om de pendelbussen op de juiste plekken te laten vertrekken, zullen wij je na inschrijving vragen of je per trein of auto komt. Zie hier de site van het Leerhotel Het Klooster.
Het Symposium ‘Leven tot je sterft’ is uitverkocht.
Blij dat jullie met zovelen belangstelling hebben! Dank jullie wel en tot de 24ste!
Nog vragen, zie hieronder het contactformulier…….
Spreker: Ineke Visser
Sterven is deel van het leven en een diepmenselijke ervaring die raakt aan het mysterie. In onze schijnbaar, maakbare samenleving neemt de behoefte aan regie en zelfbeschikking echter toe met als gevolg een toenemende vraag naar euthanasie en palliatieve sedatie. In haar lezing wil Ineke de weg vrijmaken voor een ander verhaal over sterven. Een verhaal over intimiteit, verbondenheid en heling. Een verhaal waarin duidelijk wordt dat het meest wezenlijke niet te regisseren valt.
Spreker: Maarten Scholten
Door zijn werk in het Verenigd Koninkrijk is Maarten Scholten de laatste jaren anders gaan denken over (het doel van) palliatieve sedatie. Het is zeker niet de enige manier om waardig te sterven, zo heeft hij ervaren. In zijn lezing staat Maarten stil bij het gebruik van sedativa in de stervensfase met als doel het verlichten van symptomen. Continue diepe sedatie tot het overlijden is zeldzaam in het VK en gebeurt alleen in zeer uitzonderlijke situaties. Maarten neemt ons aan de hand van casuïstiek mee in zijn opvatting dat palliatieve sedatie niet altijd de beste keus is
Spreker: Leonie Vogels
Leonie was nauw betrokken bij het ontwikkelen van de documentaire en de onderwijsmodule CONTACT. Hierin volgen we een huisarts die met compassie een patiënt in de laatste levensfase begeleidt. In haar lezing maakt Leonie gebruik van enkele fragmenten uit de documentaire en kijken we als het ware mee over de schouders van deze huisarts. Het is niet geacteerd. Het is de werkelijkheid in close up. We zien hoe de huisarts contact maakt, hoe hij professionele nabijheid zoekt en zichzelf als mens laat zien. Het brengt ons bij de vraag: wie ben ik als mens aan het bed van iemand die gaat sterven.
Spreker: Bram Bakker
Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. Ook al kan het jaren lijken dat het er niet is, ‘oud zeer’ verstopt zich in je lichaam en kan ineens tevoorschijn komen. Medicatie blijkt dan lang niet altijd de juiste keus. In zijn lezing houdt Bram Bakker een pleidooi om ‘oud zeer’ te herwaarderen als belangrijke verklaring voor veel psychische én lichamelijke klachten in het huidige leven. Klachten die zich als ‘unfinished business’ kunnen voordoen op het sterfbed.
Ik kijk er naar uit om samen een inspirerende middag te hebben!
Ik hoop dat we deze middag kunnen gebruiken om elkaar te inspireren en nieuwe perspectieven te ontdekken.
Bram Bakker (1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Hij deed promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. In zijn tijd als psychiater, tot eind 2021, was Bram medisch directeur bij een aantal verslavingszorginstellingen. Hij is uitgever bij Uitgeverij Lucht, maakt podcasts bij de Balanskliniek, een gezondheidsplatform dat ondersteuning biedt en de weg naar een hulpverlener bij medische of psychische problemen
Maarten Scholten (1981), studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij voltooide de huisartsenopleiding in 2014 aan het VUmc en behaalde een Master’s degree Palliatieve Zorg aan de Universiteit van Sevilla. Maarten is Specialty Doctor Palliative Medicine in Queenscourt Hospice in Southport (UK). Voor Medisch Contact schreef hij het belanghebbende opiniestuk ‘To sleep or to settle: palliatieve sedatie lang niet altijd de beste keus’.
Ineke Visser (1963), studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek, is oud hospice coördinator en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Met neuropsychiater Peter Fenkwick (UK) deed zij onderzoek naar ‘end-of-life experiences’. Ineke is auteur van onder andere In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood én Sterven. Tijd voor een ander verhaal. Ineke is docent aan de intensive Omgaan met Sterven op post-hbo niveau en een veelgevraagd spreker.
Leonie Vogels (1955), is psycholoog en was als loopbaancoach jarenlang verbonden aan Van Ede & Partners, outplacementbureau. Zij is lid van de Raad van Toezicht van de Humanistische uitvaartbegeleider. Leonie geeft voorlichting over en begeleidt mensen in de laatste levensfase want iedereen verdient een mooi sterfbed en een waardig afscheid. Aan zorgprofessionals biedt zij coaching en intervisie.
Voor vragen over ons symposium ‘Leven tot je sterft’.