Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Boekrecensies

Ontmoetingen met het leven in de dood

Carola Kruijswijk, boekrecensent Landelijk Expertisecentrum Sterven

23 juni 2019

2 minuten lees tijd

Ontmoetingen met het leven in de dood

Op je plek tegenover de dood

Het boek ´Ontmoetingen met het leven in de dood´ is geschreven voor therapeuten. De auteurs delen hun ervaringen met het begeleiden van stervenden en hun naasten, vanuit hun eigen doorleefde ervaringen. Inzichten ontlenen ze aan het Tibetaans Boeddhisme en Zenboeddhisme en ze combineren dat met soefi-wijsheid, klinische psychologie en systemisch werk. Beschouwende hoofdstukken krijgen hun uitwerking in praktijkverhalen met een afsluitende reflectie. En er zijn voorbeeldwerkvormen die je in verschillende variaties kunt toepassen.

Niet iedereen die op deze site komt is zelf therapeut. Dat het boek hier toch een vermelding krijgt, is te danken aan de wijsheid die erin te vinden is. Een verklarende woordenlijst zou het boek overigens wel toegankelijker maken voor een breed publiek, en ook helpen om de verhalen dieper tot je door te laten dringen. Zoals een uitleg van technieken en materialen een kookboek met bijzondere recepten ook bruikbaar maakt voor enthousiaste thuiskoks.

Het motto zou kunnen zijn: Als je je plek kent tegenover de dood, kun je volledig leven.

Het is een boek over mensen die hun plek tegenover de dood zoeken en, zo goed en zo kwaad als het gaat, vinden. Soms helpen ze anderen daarmee ook. Zoals Jim, een marathonloper met een hart dat zo sterk is dat het maar niet opgeeft. Zijn sterfbed zelf wordt een marathon. Lang genoeg voor zijn broers om zich te verzoenen. Of Susan, die bang is om in de hel te komen, maar dapper genoeg om zich de dood voor te stellen als wegvliegen. Ze maakt een ‘testvlucht’. Daarna is ze niet meer bang en kan ook haar vriendin geruststellen. Of twee dochters die niet weten hoe ze hun moeder naar de grenspaal van de dood moeten begeleiden, en dan maar gaan zingen. Zo helpen ze haar al zingend om de oversteek te maken.

De ethische bezwaren tegen systemisch werk (dat de interpretaties van de therapeut oncontroleerbaar zijn, dat deelnemers geen bezwaar mogen maken tegen de plaats die ze van de therapeut krijgen, dat er zeer strikte opvattingen zijn over de ‘juiste’ orde in een systeem) worden in dit boek ondervangen door boeddhistisch zelfinzicht en presence, het bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Bewust van eigen emoties en leerpunten, met open oor en oog voor de behoeften van mensen die hun plek tegenover de dood zoeken.

 

Ontmoetingen met het leven in de dood, Thomas Bryson en Ursula Bryson-Franke

Uitgeverij Noorderlicht, ISBN 9789492331373

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.