Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting.

Meer informatie

#Boekrecensies

Over afscheid

Carola Kruijswijk, boekrecensent

2 november 2018

2 minuten lees tijd

Over afscheid

Doodgaan vindt niemand luchtig.

Over Afscheid is gebaseerd op ervaring met afscheid. Auteur Sylvie Kroef kreeg het idee na het overlijden van haar vader en twee vrienden. Vanuit haar begeleidingspraktijk La Vie voerde zij vele gesprekken met mensen die gingen overlijden en hun naasten.
Al vindt niemand doodgaan luchtig, het moest een luchtig boekje worden. En dat is gelukt: Over Afscheid haalt de zwaarte van sterven en afscheid af.

Het sterkst van het boek is het inlevingsvermogen. Dat begint al in de inleiding, als Sylvie vertelt hoe zij getroffen werd door het zwijgen van haar omgeving bij het nieuws dat haar vader ging sterven. Dat ongemak zette ze om in een poging om dat zwijgen te begrijpen. Vanuit haar eigen besef hoe moeilijk het is om dan iets zinnigs te zeggen, komt zij met tips over het uiten van je emoties, waardering en herinneringen.

Het inlevingsvermogen is ook merkbaar in de omvang en structuur van het boek. Als je uit balans bent door het nieuws dat je gaat overlijden, of moe bent van een langdurig proces waarin iemand van wie je houdt op weg is naar de dood, kan zo’n klein handzaam boekje je precies genoeg houvast geven.

Het boek begint met een overzicht van de uitgangspunten. Wie weinig tijd (of energie) heeft kan daarmee volstaan. Daarna volgen thematisch geordende ervaringsverhalen en tips. Aan de hand van drie symbooltjes zie je of een tip voor jou is: als je zelf gaat sterven, als een naaste gaat sterven, of als iemand in jouw omgeving gaat sterven. Ze staan (handig!) als reminder op de achterflap. Ook heeft het boek een trefwoordenregister, zodat je snel kunt zoeken wat je nodig hebt. Wil je meer lezen? Dan is er een literatuurlijst.

Zeer waardevol zijn de tips om structuur aan te brengen in het proces naar het sterven. ´Deel het nieuws gefaseerd met je omgeving´, ´spreek taken en rollen af´, ´zoek alvast contact met de thuiszorg´. Dat geeft greep op het proces en dus ook ruimte om onverwachte gebeurtenissen en emoties op te vangen. Prachtige voorbeelden, zoals ijsjes eten in bad, of samen van één bord eten, laten zien hoe je die verwarrende fase van het sterven tot een betekenisvolle ervaring kunt maken.

Doodgaan vindt niemand luchtig, maar Over Afscheid geeft lucht. Dit boekje verdient het om in vele handen te komen.

Sylvie Kroef: Over Afscheid. 100 ervaringen en tips voor als je iemand gaat verliezen.
La Vie, 2018

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.