Workshop Levenseinde Rituelen

Met een hart zo licht als een veertje

Samen in verbondenheid aanwezig zijn bij een persoonlijke levensviering verlicht het hart van alle betrokkenen. Behalve dankbaarheid voor alles wat was en is, kunnen ook zaken die onaf voelen geadresseerd worden. Dit kan een stervende en hun dierbaren alles bieden wat nog nodig is om zich voor te bereiden op het grote loslaten. Het is een gelegenheid het leven op een serene en liefdevolle manier af te ronden.

1 – daagse workshop

Deze workshop wil vooral inspireren en informeren. Inschrijving staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Maar ze is in het bijzonder geschikt voor ervaringsdeskundigen binnen de palliatieve terminale zorg, beroepsmatig zowel als vrijwillig.

Op de individuele weg van het sterven kunnen hindernissen voorkomen. Te denken valt aan onopgeloste zaken, onverwerkte rouw, boosheid, opstandigheid of een leven dat niet af voelt. De ervaring leert dat levenseinde-rituelen het proces van afscheid en loslaten ondersteunen en zelfs bevorderen.

In het eerste deel van de dag ligt de focus op sterven en het loslaten van het leven. Bekeken wordt wat daarbij ondersteunend kan zijn en welke rol rituelen kunnen vervullen. Centraal staat de opgedane praktijkervaring met deze rituelen in een hospice.

In het tweede deel gaan de deelnemers zelf aan de gang. Aan de hand van een casus wordt in groepjes de mogelijkheden bekeken. Aan het einde van de middag delen de deelnemers hun ideeën en inzichten met elkaar.

Reserveren en inschrijven kan via contact formulier (hieronder) of via mail: academie@landelijkexpertisecentrumsterven.nl

Docent: Marian van der Veen

Datum: 25 november 2023

[let op: deze workshop wordt na 25 november niet opnieuw aangeboden].

Aanvang: 10.00 uur (inloop 9.30 uur) en afsluiting rond 16.30 uur, inclusief lunch, koffie & thee.

Locatie: De Pastorie, Hoogland

Kosten: € 165,–

Groepsgrootte: 10 tot 14 personen

 

Aanmelden

    Dit formulier is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.