Er gebeurt veel met een mens en zijn omgeving als hij of zij te horen heeft gekregen: ‘U gaat aan deze ziekte sterven.’
Op dat moment kom je als patiënt terecht in een levensfase die palliatief genoemd wordt. Het schrikt natuurlijk af, maar het is belangrijk om te beseffen dat het vooral betekent dat een genezing niet meer mogelijk is, maar dat je niet meteen dood gaat. Nu is eigen regie houden van extra belang. Wij merkten: het gaat er nu vooral om welke keuzes we zullen maken. Want de toekomst is niet wat gaat gebeuren, maar wat wij zullen doen.
Vanuit de medische en farmaceutische zorg krijgt een patiënt veelal verschillende mogelijkheden aangeboden. Overleg, uitleg en keuzes zijn daarbij van groot belang voor de kwaliteit van leven. Voorop blijft staan, het is jouw lijf en het is jouw leven. We mogen blij zijn met de kennis en kunde waar we hier in Nederland op kunnen terugvallen maar de kwaliteit en de regie van deze levensfase ligt niet alleen in de medische wereld, maar ook voor een belangrijk deel in onze eigen hand. Wij hebben gemerkt dat je soms moet durven geloven in je eigen intuïtie. De gelatenheid om dingen te accepteren is nu soms net zo belangrijk als de kracht dingen te durven veranderen. Dat vraagt moed en energie.
De behandeling wordt nu gericht op de verlenging en de kwaliteit van het leven van de patiënt. Er is ineens een soort herfst aangebroken, waarvan niet duidelijk is hoe lang die nog kan duren. Er kunnen zeker nog winters, zomers en lentes achteraan komen. Door heel bewust in verbinding te blijven met jezelf en wie je dierbaar is, kan je keuzes maken en durven voelen: wie wil ik zijn en wie kunnen wij samen zijn? De vraag: ‘wat is nu belangrijk voor mij?’ maakt dat je eerst aandacht en tijd voor jezelf nodig hebt. Het geheim dat wij ontdekten, is dat het open delen van dit zelfonderzoek de opening geeft naar diepe verbinding. Het bood ons samen de kans om …..meer vanuit bezieling te leven!
Bekijk en lees het digitale (foto)boek hier.