Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Emoties en sterven

De waakmand

Joke Koppelaar

26 september 2021

2 minuten lees tijd

De waakmand

In verpleeghuizen komt het regelmatig voor dat families afscheid moeten nemen van een dierbare. In verpleeghuis Waerthove doet de verzorging er alles aan om families in wederzijdse nabijheid afscheid van elkaar kunnen laten nemen. De ‘waakmand’ kan hierbij ondersteunend zijn. Een initiatief dat wij steeds vaker zien en dat wat ons betreft op grote schaal navolging verdient.

‘Er komt een moment dat uw familielid, uw geliefde in een terminale fase komt. Voor hem of haar en voor u als familie kan dit een moeilijke, zware emotionele reis zijn. Wij als verzorging willen u zo goed mogelijk bijstaan met medische zorg en aandacht voor lichaam en geest. Aan het woord zijn Corrie en Joke van het verpleeghuis.

Draaglijk maken

‘Naast deze momenten van aandacht kunnen er ook veel momenten zijn dat u alleen aan het bed van uw familielid of geliefde zit. Om deze momenten draaglijker te maken hebben wij een “waakmand” samengesteld. In de waakmand zijn allerlei dingen te vinden die uw gedachten kunnen verzetten, zoals: een tijdschrift, een kleurboek, een puzzelboekje of boeken.

Daarnaast zit er iets in voor de lichamelijke verzorging zoals: handcrème, massageolie, bodylotion. Dit hebben we gedaan met de gedachte dat u nog lichamelijk in contact kan zijn met uw dierbare.

Voor de inwendige mens vindt u iets als thee, chocola, soep, snoep.

Misschien heeft u de wens om de nacht bij uw dierbare door te brengen. Er is een opklapbed in huis waar u gebruik van kan maken, geef dit dan aan bij iemand van de verzorging. Wilt u toch liever in de stoel blijven zitten dan vindt u een fleece deken in de mand.

Muziek brengt een rustige sfeer, die het waken prettiger kan maken, maar die ook herinneringen vasthoudt. De cd-speler geeft u de mogelijkheid om muziek van uw geliefde of uzelf te luisteren. De enkele cd ’s van ons kunt u ook gebruiken.

Wij kunnen uw verdriet niet wegnemen of verzachten. Toch willen wij proberen om met behulp van de waakmand, de periode van afscheid wat draaglijker te maken. Zolang u hier bent kunt u gebruik maken van deze mand, doch de waakmand blijft eigendom van Waerthove, zodat andere mensen na u er ook weer gebruik van kunnen maken.

Na elk gebruik wordt de mand nagekeken, zo nodig wordt hij bijgevuld en of aangevuld met dingen die gebruikt zijn. Wij verzoeken u dan ook om de inhoud verder te laten zoals hij is (op het eetbare na dan) en alle houdbare dingen terug te plaatsen.

Wij wensen u kracht toe voor deze periode en de periode die komt.

Medewerkers Waerthove gebouw de Alblas

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.