Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Leven en sterven

DREMPEL, een tipje van de sluier

Ineke Visser, voorzitter Landelijk Expertisecentrum Sterven

12 mei 2021

2 minuten lees tijd

DREMPEL, een tipje van de sluier

We staan allemaal langs de zijlijn van de dood. Dat wordt duidelijker als iemand in je omgeving ernstig ziek wordt of overlijdt. Daan Roovers, filosoof vertelt over haar overleden collega René Gude, over alleen sterven, roeiboten en meer. ‘Moedig zijn, is weten hoe je met de angst moet omgaan’, dat zegt Daan in het interview dat DREMPEL met haar had. Angst is onlosmakelijk verbonden met sterven. Alles wat wij voor vanzelfsprekend houden, verdwijnt en we worden teruggeworpen op onszelf. Een samenleving die gewend is geraakt aan de medische mogelijkheden om langer te leven, doet daar nog eens een schepje bovenop.

Ongemak

Nadia Zerouali, culinair schrijfster, vertelt over het verlies van haar man: ‘het viel me op dat Nederlandse mensen me niet echt konden condoleren’. Hoe verdrietig en alleen moet het voelen, wanneer mensen zich geen raad weten in die kostbare en wezenlijke tijd van sterven, afscheid en rouw.

En hoe is het om te weten dat je geen lang leven zult hebben? Monique Vittali heeft de ziekte van Huntington en vertelt hoe moeilijk het is om in onzekerheid te leven en hoe het onbegrip dat ze tegenkwam haar raakte.

Het zijn voorbeelden van het ongemak dat wij ervaren als we geconfronteerd worden met het feit dat het leven niet maakbaar, maar wel eindig is. En dat is waar wij als expertisecentrum, sinds onze oprichting vijf jaar geleden, iets aan willen doen. Met verhalen. Iedere laatste zondag van de maand op onze website én opnieuw met ons magazine. Want, volgens een voor ons geliefde uitspraak van Renate Dorrestein (1954-2018):

‘Zonder verhalen zouden wij helemaal niets van onszelf begrijpen, verhalen werken ordenend, bezwerend, ze geven ons een kans onze doden te eren, onze liefdes recht te doen, in het reine te komen met onze eigen sterfelijkheid….’

De deur op een kiertje

In de tweede editie van ons magazine over leven met sterven nemen wij je als lezer mee in de cultuur van sterven in Nederland en elders in de wereld. Sterven is zo verbonden met het leven en met wie wij zijn dat we er niet meer omheen kunnen. Met de kennis en wijsheid van oud hospice arts Piet van Leeuwen, oncoloog Casper van Eijck, rituelenbegeleider Marian van der Veen, Hans Stolp, Barbara van Beukering en vele anderen,  zetten wij als het ware de deur op een kiertje.

Laat je inspireren!

DREMPEL, is verkrijgbaar in onze webshop.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.