Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Emoties en sterven

Echte dokters huilen ook

Carola Kruijswijk, boekrecensent Landelijk Expertisecentrum Sterven

29 november 2018

2 minuten lees tijd

Echte dokters huilen ook

Een bange gast in trainingsbroek

Het leven van Warner Prevoo leek een vuist vol mikadostokjes. Een stokje voor arts, voor zoon, voor vader, voor (ex-)partner, vriend: allemaal overzichtelijk op hun eigen plek. Ineens komt daar één stokje bij: kankerpatiënt. Dan dondert die vuist vol stokjes over tafel. Trek er één uit en de hele berg begint te schuiven.

Hij is dokter, zeker. Met de patiënten overzichtelijk aan de andere kant van de tafel. Natuurlijk heeft hij geoefend met slecht nieuwsgesprekken. Natuurlijk leeft hij zich in. Maar hij weet toch niet echt wat het is om patiënt te zijn. Tot hij het zelf is: een bange gast in trainingsbroek. Dan kan hij zich niet meer voorstellen dat hij zo gemakkelijk heeft gepraat over de bittere smaak van een verdovend goedje dat hij nu zelf moet zien te verdragen. Om over de angst en de onzekerheid maar te zwijgen.

Hij wordt een patiënt die met de kennis van een arts zijn eigen scans bekijkt. Een arts die een collega carte blanche moet geven voor zijn behandeling, een arts die zijn vriend de rol van behandelend arts moet gunnen.

Dat ziektestokje blijft overal aan haken. Aan de stamgast die meer dan ooit zijn vrienden wil ontmoeten in het café. Aan de vader die zijn zoon niet wil achterlaten, maar hem af en toe gek van bezorgdheid aan de telefoon krijgt als hij veel te lang is weggebleven. Aan de zoon die de scans van zijn vader beoordeelt en diens stervensproces van dichtbij meemaakt. Aan zijn zelfgekozen ‘alleenzaamheid’ die vloekt met het gevoel van afgesneden zijn van de levenden met hun toekomst. Aan de liefde. Hoe kan hij bij de ontmoeting met een interessante vrouw nog aan liefde denken in het besef dat hij doodziek is? Gaat hij dat vertellen? Kan zij dan nog vrij voor hem kiezen? En hoe kan het dat hij na een leven vol korte affaires nu een vrouw zoekt die wil blijven?

Prevoo sorteert zich een ongeluk. Hij brengt het onopgesmukt in beeld.

‘Echte dokters huilen ook’ is een belangrijk boek. Voor artsen: om tot zich te laten doordringen wat het is om patiënt te zijn. Voor patiënten: om zich erkend te voelen in hun hoop en vrees, en sterker tegenover de dokter. En voor de samenleving: om Prevoos voorbeeld te volgen en onopgesmukt te vertellen over ziek zijn, en leven tussen hoop en vrees.

Warner Prevoo en Karin Overmars: Echte dokters huilen ook.
AmboAnthos, 2018. ISBN 9789026343469

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.