Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Leven en sterven

Film tip NPO2: Brozer

Platform theatergroep Zina & Adelheid

17 oktober 2016

2 minuten lees tijd

Film tip NPO2: Brozer

Op vrijdag 28 oktober a.s. wordt de film Brozer, over de naderde dood van goede vriendin Leonoor van o.a. Adelheid Roosen en Mijke de Jong uitgezonden op NPO2 om 22:50 uur.

Brozer laat geen glamour en glitter zien. Geen wedstrijd. Of kanker als topsport. Maar ‘het andere gezicht’ van omgaan met kanker en kankerpatiënten. De zussen uit de film Broos (Gouden Kalf 1997) krijgen een flinke tegenslag als een van hen, Leonoor Pauw (Muis), kanker krijgt en niet meer beter wordt. Ongeveer 15 jaar na Broos komen ze weer samen, maar nu om Muis te steunen in het naderende onvoorspelbare. Op haar weg naar het onbekende brengt ze regelmatig de zondagen door met haar zussen. Snoeihard, met gevoel voor humor, boos, angstig en met liefde zoeken zij elkaar op tot de dood hen scheidt.

‘Leonoor keek me aan, in zachte doeken gevouwen zat ze op de bank. De filmopnames van brozer waren net van start. Iedere maand zouden we 1 dag draaien. Haar gezicht was al mager, een knokige knie stak uit de wollen deken. Ze richtte haar ogen opnieuw maar trok die ook weer terug, aarzelde, en keek me nu fel aan, koortsig. Roosen, je gaat me wel het volle pond geven, toch. Je gaat me niet ontzien. Mijn energie neemt af, dus weet dat ik afhankelijk ben van de jouwe. Strijd. Ben een paard. Dan spring ik op je rug. Leonoor leerde me, dat dat intimiteit is. Niets ontziend vitaal strijden. Dat bleek de troost, voor ons beiden’, vertelt Adelheid Roosen.

Brozer verbeeldt aangrijpend het stervensproces van Leonoor’ – Parool ★★★

‘Een aangrijpende film over het vieren van het leven, met de dood in het vizier’ – Moviescene ★★★★

Het is een speelfilm over de veerkracht van de mens, liefde en de confrontatie met het onvermijdelijke waarbij de makers voor en achter de camera worden geconfronteerd met de grenzen van fictie, aangezien actrice Leonoor Pauw ook in werkelijkheid ongeneeslijk ziek was tijdens het draaien van deze film.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.