Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Emoties en sterven

Ik open mijn armen

Ilse Jeurninck, oud-student intensive 'Omgaan met Sterven' op post-hbo niveau

25 juni 2023

2 minuten lees tijd

Ik open mijn armen

De tekst Ruimte in combinatie met de muziek van Stef Bos raakte me intens, ik werd er ontroerd van. Moest het nog eens luisteren om daarna te concluderen dat het voor mij precies verwoord wat ik ervaar en voel bij de Intensive ‘Omgaan met Sterven’ op post-hbo niveau die ik volgde. In het nabij zijn van mensen wil ik ruimte kunnen scheppen. Zodat de ander kan zeggen wat nog gezegd moet worden, de ander los kan laten en dus lichter wordt, de donkerte kan veranderen naar Licht.

Hoe kleiner je bent, hoe groter de ruimte

Hoe verder je gaat, hoe dichter je komt

Hoe meer dat je zwijgt, hoe sterker de woorden

Hoe meer dat je loslaat, hoe lichter je wordt

Hoe minder je praat, hoe meer je kan zeggen

Hoe meer je vergeet, hoe minder je mist

 

Hoe langer je kijkt, hoe groter het inzicht

Hoe dieper het donker, hoe mooier het licht

Dus open, open jouw armen. Open jouw armen voor alles dat komt

Open, open jouw armen. De weg naar de stilte gaat dwars door de storm

 

Hoe groter de afstand, hoe beter je zien kan

Waar je vandaan komt, waarheen je gaat

Hoe meer dat je geeft, hoe meer dat je krijgt

Hoe meer je iets loslaat, hoe langer het blijft

Dus open, open jouw armen. Open jouw armen voor alles dat komt

Open, open jouw armen. De weg naar de stilte gaat dwars door de storm

 

En hoe minder je vasthoudt aan wat is verloren

Hoe groter de ruimte voor alles dat komt

Dus open, open jouw armen. Open, open jouw armen

Open, voor alles wat komt

De weg naar de stilte gaat dwars door de storm

Dus open jouw armen voor alles dat komt

 

Nawoord

Om te komen bij de stilte, ga je vaak dwars door de storm. Sterven kan voelen als een storm. Het kan onstuimig en ruw zijn, vol onverwachte zijwinden en felle neerslag. Het kan lang aanhouden, maar op den duur komt die luwte en uiteindelijk de stilte. Ik mag wensen als het mijn beurt is, dat ik iemand aan mijn zijde heb die mij “Holding Space” biedt. Die met me meegaat door de storm, me bijstaat en bij me is tot de stilte komt. Een geleerde les uit dag drie. Tot het mijn tijd is, zal ik anderen bijstaan en leren van ieder uniek en tegelijkertijd universeel proces van overgaan. Ik open mijn armen voor alles wat komt…

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.