Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Geen onderdeel van een categorie

Monuta doneert waakmand aan hospices

de Redactie

13 december 2019

2 minuten lees tijd

Monuta doneert waakmand aan hospices

Anita Witzier, voorzitter Monuta Helpt fonds en Ineke Koedam, voorzitter Landelijk Expertisecentrum Sterven, geven startsein van een landelijke donatieactie. Monuta Helpt doneert aan ruim 160 hospices in Nederland waakmanden voor het einde van het jaar. Uit de sterftecijfers van het CBS blijkt dat de afgelopen elf jaar het sterftecijfer van mensen boven de 80 jaar lager is tussen Kerst en Oud & Nieuw. Na de feestdagen is er een kleine piek zichtbaar van ongeveer 7 procent*. Landelijk Expertisecentrum Sterven onderschrijft dat de feestdagen met elkaar doorbrengen een moment kan zijn waarbij stervenden hun stervensmoment lijken te kunnen uitstellen.

Vanaf 13 december 2019 overhandigen lokale ambassadeurs van Monuta de waakmanden aan de meer dan 160 hospices in Nederland. Een waakmand is een mand die gevuld is met allerlei attributen die nabestaanden kunnen gebruiken voor henzelf of de stervende tijdens het waken. Zo zit er in de mand bijvoorbeeld een box om muziek af te spelen, geurkaarsen, een warme deken, kleurplaten voor de bezoekende kinderen of kleinkinderen en een notitieboekje.

“Uit ervaringsverhalen weten we dat de mensen die op hun sterfbed liggen vaak nog wachten op een belangrijk moment. Bijvoorbeeld familie uit het buitenland of het bijleggen van een ruzie. Aangezien de feestdagen in ons systeem zitten als moment om bij elkaar te zijn, kan het zijn dat mensen toch nog de kracht vinden om met hun naasten de feestdagen mee te maken voor ze het leven loslaten. De vrijwilligers in hospices zijn in deze dagen dag en nacht tot steun voor nabestaanden en stervenden. Een waakmand is een mooie manier om extra steun te geven. Zowel voor de wakende dierbaren als voor de vrijwilligers,” zegt Ineke Koedam, voorzitter Landelijk Expertisecentrum Sterven.

“In Nederland zijn ongeveer 160 hospices die vooral bemand worden door vrijwilligers. Voor elk hospice stelt ons goededoelenfonds een waakmand beschikbaar om steun te kunnen bieden. Juist in de periode rond Kerst en Oud & Nieuw verdienen vrijwilligers van de hospices en wakende dierbaren extra steun. We vinden het fijn dat we deze keer een landelijke bijdrage kunnen leveren aan zo een grote groep mensen die afscheid zullen nemen van een dierbare,” zegt Anita Witzier, voorzitter Monuta Helpt Fonds.

*Gebaseerd op de CBS sterftecijfers van 80-plussers in de periode week 52 t/m week 2 in 2008 t/m 2018.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.