Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Leven en sterven

Nabijheid, een aspect van vertrouwen

de Redactie

13 november 2016

< 1 minuut lees tijd

Nabijheid, een aspect van vertrouwen

Wat hebben stervenden nodig? Wat hebben wij nodig wanneer wij sterven?

Als antwoord op de vraag bij welke innerlijke houding vanuit de omgeving de stervende mens gebaat is, deelt zij met ons haar theorie ‘V.E.R.T.R.O.U.W.E.N.’. Deze is ontstaan uit haar visie op en ervaring uit de hospicepraktijk en bestaat uit tien steekwoorden. Vandaag gaat het over nabijheid.

Als een mens aan het einde van het leven is, dan wordt de aandacht voor het welzijn van het lichaam weer heel basaal. De vier ‘P’s’ zijn voor alle deskundigen van groot belang: plassen, poepen, pijn en psyche krijgen van hen de grootste aandacht. Het is al zo vaak in veel situaties in het leven en in de dood benadrukt dat we er eigenlijk ‘alleen maar’ voor elkaar hoeven te zijn

In de afgelopen weken las u over de eerste letters van tien steekwoorden die samen het woord vormen voor de belangrijkste attitude aan het sterfbed: vertrouwen. Met dank aan Ruth Cooiman.

Ruth Cooiman is een regulier opgeleide verpleegkundige in de zorg voor stervenden, die verpleegkundige antroposofische zorg is geworden door opleidingen te doen waarbij zij leerde de Uitwendige Therapie in het verplegen te betrekken.

 

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.