Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting. Meer informatie
#Emoties en sterven

Over Het geschenk

de Redactie

28 maart 2021

2 minuten lees tijd

Over Het geschenk

Edith Eger schrijft: ‘Wat er met ons gebeurt is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen. We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren.’

Je beste leermeester

Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaust overlever, ook bekend als de ballerina van Auschwitz, heeft deze praktische gids ‘Het geschenk’ geschreven om ons aan te moedigen keuzes te maken. In haar boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.

In haar boek schrijft zij over het bevrijden van onze mentale gevangenissen en zij beschrijft 12 gevangenissen van de geest, te weten:

De gevangenis van de slachtofferrol

De gevangenis van de vermijding

De gevangenis van verwaarlozing

De gevangenis van geheimen

De gevangenis van schuld en schaamte

De gevangenis van onverwerkt verdriet

De gevangenis van starheid

De gevangenis van wrok

De gevangenis van verlammende angst

De gevangenis van veroordelen

De gevangenis van hopeloosheid

De gevangenis van het niet-vergeven

 

Leven met vreugde, liefde en  passie

In haar slotwoord schrijft ze: We kunnen het lijden niet wegnemen, we kunnen niet veranderen wat er is gebeurd; maar we kunnen er wel voor kiezen om het geschenk in ons leven te vinden. Het leven, zelfs met alle onvermijdelijke trauma’s, pijn, verdriet, ellende en dood, is een geschenk. We verpesten dit geschenk als we gevangen blijven zitten in onze angst voor straf, mislukking, in de steek gelaten te worden, in onze behoefte aan goedkeuring, in behoefte aan macht en controle etc.

Het geschenk van het leven vier je door in alles wat er gebeurt op zoek te gaan naar het geschenk, zelfs in de dingen die moeilijk zijn, waarvan we niet zeker weten of we die kunnen overleven. Het geschenk van het leven moet je vieren, punt uit. Door te leven met vreugde, liefde en passie.

Kies ervoor om dit geschenk door te geven!!

 

 

 

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.