Uw bijdrage maakt het verschil!

Wij kunnen ons werk doen dankzij gulle donaties van fondsen en particulieren. Vindt u ons werk belangrijk voor de Nederlandse samenleving? Word dan ook donateur van de Stichting.

Meer informatie

#Leven en sterven

Veiligheid, een aspect van vertrouwen

de Redactie

10 september 2016

< 1 minuut lees tijd

Veiligheid, een aspect van vertrouwen

Wat hebben stervenden nodig? Wat hebben wij nodig wanneer wij sterven?

Als antwoord op de vraag bij welke innerlijke houding vanuit de omgeving de stervende mens gebaat is, deelt Ruth Cooiman met ons haar theorie ‘V.E.R.T.R.O.U.W.E.N.’. Deze is ontstaan uit haar visie op en ervaring uit de hospicepraktijk en bestaat uit tien steekwoorden. Vandaag gaat het over veiligheid.

‘Veiligheid heeft vooral te maken met een veilige plek. De omgeving van de stervende dient dan ook aangenaam te zijn. Het bed heeft de juiste matras, het nachtkastje, het bloemetje en de dierbare foto’s zijn zo neergezet dat er vanuit het bed goed zicht op is. De kamer is schoon en er hangt een aangename sfeer. Alle benodigdheden staan binnen handbereik en vooral de bel is meteen voorhanden, voor als er iets is. Het is voor de stervende merkbaar dat de verpleegkundige een professional is, door de zorgvuldige wijze van tillen, het nauwkeurig in de gaten houden van de medicijntijden of te laten blijken dat een symptoom al gesignaleerd is. Al deze zaken dragen bij aan een gevoel van veiligheid.’

Volgende week kunt u lezen wat Ruth te zeggen heeft over ‘eerbied’ in de zorg voor stervenden.

Ruth Cooiman is een regulier opgeleide verpleegkundige in de zorg voor stervenden, die verpleegkundige antroposofische zorg is geworden door opleidingen te doen waarbij zij leerde de Uitwendige Therapie in het verplegen te betrekken. Bijvoorbeeld door een milde vorm van massage, de zogenaamde ritmische inwrijvingen, of door plaatselijk natuurlijke middelen aan te wenden.

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.